Wat is tarwegras?
Tarwegras is jonge tarwe. Voordat het uitgroeit tot het graan dat wij kennen, vormt het eerst een groene, sprieterige plant. Gras is het basisvoedsel van het dierenrijk. Logisch: het is een pakhuis van belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Precies die stoffen die het menselijk lichaam ook nodig heeft om goed te functioneren.
Tarwe behoort tot de familie van de grassen. Op aarde zijn zo’n 8000 soorten gras bekend. Bekende soorten zijn onder andere alle granen, rijst en mais. De voedingswaarde van de verscheidene grassen is enorm. Gras is een onmisbaar gewas! Olifanten halen zelfs hele bossen neer om ruimte te kweken voor hun favoriete maal: gras! Maar ook voor koeien, paarden en andere grazers vormt gras een vrijwel volledige voedingsbron.
Van de tarweplant kunnen we de zaden (de tarwe) oogsten, maar ook de jonge plant is bijzonder voedzaam. Tarwegras bevat namelijk hoge concentraties van vele vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en chlorofyl. Daarom wordt het sap van tarwegras de laatste jaren steeds vaker als aanvulling op de voeding gebruikt.
Helaas zijn wij niet in staat om de stugge vezels van gras te verteren. Toch is er een manier waarop we kunnen profiteren van dit natuurlijke wonderproduct. Hiervoor gebruiken we zogenaamde slowjucer speciale sapmachines die licht verteerbaar sap uit gras perse
Wat is tarwegrassap?
Tarwegrassap is een vloeibaar voedingsconcentraat dat een compleet spectrum aan vitamines, mineralen, enzymen, antioxidanten en en andere essentiële voedingsstoffen bevat. Bovendien is tarwegrassap rijk aan chlorofyl, een krachtige stof die het lichaam reinigt en het voorziet van nieuwe energie. Ter vergelijking: een shot tarwegrassap van 30 mililiter is even gezond als één kilo verse groente.
Wie heeft er baat bij tarwegras?
Tarwegras kan gedronken worden door jong en oud. Kinderen die oud genoeg zijn voor het drinken van sinaasappelsap kunnen ook zonder problemen tarwegrassap drinken. Het is aan te bevelen om het gras preventief te gebruiken als men nog relatief gezond is. Verzuring en ouderdomskwalen bouwen zich in de loop der jaren op. Door dagelijks tarwegras te drinken wordt het lichaam continu voorzien van essentiële voedingsstoffen en blijft de zuurgraad in balans. Voor mensen met kwalen veroorzaakt door voedingsdeficiënties (tekorten) en verzuring heeft het gras een krachtige, genezende werking.
Hoe zit het met kinderen; mogen die ook tarwegras sap drinken?
Ja, dat mag. Wel is het verstandig om hen eerst kennis te laten maken met het drinken van geperst sinaasappelsap.
Is tarwegras sap vrij van gluten?
Ja, tarwegras sap is vrij van gluten.
Is tarwegrassap natuurlijk?
De voedingsstoffen in tarwegras zijn natuurlijk, organisch, onderling in optimale verhoudingen en in een zeer zuivere, in water opgeloste vorm en dus heel licht verteerbaar. Zodoende biedt het een zeer aantrekkelijk alternatief voor synthetische vitamines en mineralen in voedingssupplementen. Het is immers puur natuur voeding!
Vitaliteit / weerstand
Er is nadrukkelijk bewijs van de positieve werking van chlorofyl op de darmen. Uit onderzoek is gebleken dat percentages darmkanker afnamen na consumptie van grotere hoeveelheden bladgroen.
Tarwegrassap heeft een prachtige, smaragdgroene kleur met een zoetige, dropachtige smaak. Over smaak valt niet te twisten, maar dat het mega-gezond smaakt erkent iedereen!
Ontgifting / ontsmetting
De hoge concentratie organisch actieve bestanddelen maakt tarwegrassap tevens tot een krachtige ontgifter en ontsmetter. Tot niet eens heel lang geleden werd tarwegrassap op diverse plaatsen gebruikt voor het ontsmetten van chirurgisch materiaal in ziekenhuizen en is het een bekend middel tegen tandvleesontsteking, kiespijn en keelpijn.
Elke dag een vitaminepil is toch net zo gezond?
Voedingssupplementen bevatten een optelsom van synthetisch geproduceerde vitamines. Hoewel de hoeveelheid werkzame stof gelijk kan zijn aan die van natuurlijk product, is het gezondheidseffect aanzienlijk kleiner. Vitamines kunnen namelijk alleen goed werken in combinatie met vele (lees: duizenden) andere stoffen. Deze micronutriënten komen alleen in groente, fruit en andere natuurlijke producten voor.
Tarwegras is een 100% natuurlijke, levende voedingsbron en bevat vitamines en andere voedingsstoffen in een ideale samenstelling. Dit maakt tarwegrassap een veel gezonder alternatief voor voedingssupplementen.
Tien voordelen van tarwegras
1. Het brengt de zuurgraad in balans.
2. Het ontgift lever, darmen en nieren.
3. Het zuivert het bloed.
4. Het bevordert de stofwisseling.
5. Het verhoogt de weerstand.
6. Het verjongt de huid.
7. Het verscherpt de geest.
8. Het geeft nieuwe energie.
9. Het gaat ouderdomskwalen tegen.
10. Het is de gemakkelijkste manier om aan je gezondheid te werken.
Samenstelling van tarwegras
Tarwegras is een natuurlijke, levende voedingsbron met de hoogste concentratie aan essentiële voedingsstoffen. De onderstaande lijst geeft de belangrijkste stoffen in tarwegrassap weer.
Vitamines
Pro-vitamine A (beta-caroteen) voor groei, herstel van celweefsel, gezichtsvermogen en immuunsysteem.
Vitamine B1 (thiamine) voor verbranding van koolhydraten en het functioneren van hart, zenuwen en skeletspieren.
Vitamine B2 (riboflavine) voor energieproductie en activeren van vitamine B6.
Vitamine B3 (niacine) helpt bij de energieproductie en bevordert de werking van het zenuwstelsel.
Vitamine B5 (pantotheenzuur) voor de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten en aanmaak van hormonen.
Vitamine B6 (pyridoxine) voor een gezonde spijsvertering, een sterk immuunsysteem, de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel.
Vitamine C (ascorbinezuur) voor een goede weerstand, sterke botten, bescherming tegen vrije radicalen en opname van ijzer.
Vitamine E (tocoferol) voor een goede weerstand, aanmaak van rode bloedcellen, bescherming tegen vrije radicalen en gezond houden van spieren en weefsels.
Vitamine K voor bloedstolling en botstofwisseling.
Mineralen
Calcium voor sterke tanden, botten en gewrichten, bloedstolling, spiersamentrekking en een goede werking van het zenuwstelsel.
Fosfor voor sterke botten en tanden, de opbouw van DNA-cellen, een gezonde stofwisseling en energievoorziening.
IJzer voor de transportatie van zuurstof naar lichaamscellen.
Jodium voor groei en een gezonde stofwisseling.
Kalium voor een gezond zenuwstelsel, het reguleren van de bloeddruk, spiersamentrekking en energiehuishouding.
Kobalt voor de aanmaak van vitamine B12 en rode bloedcellen.
Koper maakt mogelijk dat ijzer zuurstof opneemt en is nodig voor pigmentvorming in huid en haar.
Magnesium voor stevige botten, aanmaak en goede werking van spiercellen, stofwisseling en het doorgeven van zenuwprikkels.
Mangaan voor aanmaak van botweefsel en stofwisseling van koolhydraten, aminozuren en cholesterol.
Selenium neutraliseert schadelijke vrije radicalen en ontgift zware metalen in het lichaam.
Zwavel voor de vorming van collageen, de absorptie van vocht in de darmen en het reguleren van elektrische activiteit in de hersenen.
Chlorofyl (bladgroen) Lees meer....
Chlorofyl zorgt voor fotosynthese bij planten en bevat getransformeerd energie uit zonlicht. Chlorofyl is chemisch verwant aan het menselijke hemoglobine, het eiwit dat zuurstof door de aderen vervoert. Chlorofyl is bloedvormend en –zuiverend, voorkomt bloedarmoede, stimuleert de bloedsomloop en normaliseert de bloeddruk.
Enzymen
Enzymen zijn biokatalysators en spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling. Enzymen zetten eiwitten, vetten en koolhydraten om in bruikbare voedingsstoffen die door het lichaam gemakkelijk worden opgenomen. Naarmate men ouder wordt neemt de natuurlijke aanmaak van enzymen af. De voorraad dient daarom aangevuld te worden met enzymen uit voeding. Groente en fruit zijn enzymrijk voedsel.
Antioxidanten
Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen, oxidatieve deeltjes die ontstaan bij het vrijmaken van energie uit voedingsstoffen of het lichaam binnenkomen via bijvoorbeeld tabaksrook en verontreinigde lucht. De vrije radicalen brengen schade toe aan lichaamscellen en spelen een belangrijke rol bij welvaartsziektes en ouderdomskwalen.
Essentiële en niet-essentiële aminozuren
Aminozuren zijn de bouwstenen van proteïnen (eiwitten) en spierweefsel. Ze zijn noodzakelijk voor alle lichaamsprocessen die verband houden met groei, herstel, energietoevoer, vetverbranding, hersenfunctie en zelfs de gemoedstoestand. Een deel van de aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken (niet-essentiële aminozuren), andere aminozuren zijn uitsluitend verkrijgbaar via voeding (essentiële aminozuren).
The Grass Juice Factor
Tarwegras is een rijke bron van voedingsstoffen. Echter, de tot nog toe bekende stoffen in tarwegras kunnen niet volledig alle genezende eigenschappen verklaren. Planten bevatten naar schatting duizenden onbekende micronutriënten. Ook van de stoffen in tarwegras is tot nu toe slechts een klein deel geïdentificeerd. Wetenschappers nemen aan dat de gehele combinatie van micronutriënten in tarwegras verantwoordelijk zijn voor de krachtige voedende en medicinale werking. Deze stoffen worden gezamenlijk ‘The Grass Juice factor’ genoemd. Nader onderzoek zal moeten aanwijzen welke stoffen in tarwegras ten grondslag liggen aan de kracht van dit voedingskundig wonder.
Verzuring: 80% van ziekte gaat door de mond
Om ons lichaam sterk en gezond te houden is een evenwichtige zuurgraad van groot belang. De zuurgraad (zuur/basen-verhouding) heeft directe invloed op alle lichaamscellen. Is deze in balans, dan functioneert het lichaam optimaal en blaakt het van gezondheid. Een verstoorde zuurgraad legt daarentegen een zware last op het lichaam.
Basen gezocht
Om de zuurgraad te reguleren is een overwegend basenvormend dieet noodzakelijk. We zijn echter steeds meer zuurvormend voedsel gaan eten, zoals suiker, vlees, brood, zuivel en koffie. Bovendien bestaat een groot deel van onze voeding uit voorverpakte en kant-en-klare producten. Bij de bewerking van deze fabrieksvoeding gaat een groot deel van de voedingsstoffen verloren.
Acidose
Overmatige verzuring (acidose) is een directe oorzaak van veel welvaartsziektes en ouderdomskwalen, zoals chronische vermoeidheid, huidaandoeningen, constipatie, slecht werkend immuunsysteem, hart- en vaatziekten, botontkalking en leverbeschadiging. Dokters en therapeuten richten zich echter vooral op symptoombestrijding en schrijven allerlei medicijnen voor aan reeds ernstig verzuurde patiënten. Wanneer hoorde jij voor het laatst een arts adviseren om je voedingspatroon drastisch te veranderen?
Groente en fruit: lust ze rauw
Iedereen weet dat het eten van voldoende groente en fruit essentieel is voor een goede gezondheid. Minder bekend is het feit dat groente en fruit bij het schillen, bewerken en verhitten veel voedingswaarde verliezen. Het koken van groente vernietigt bijvoorbeeld 100% van de waardevolle enzymen. Ook gepasteuriseerde fruitsappen zijn veel minder voedzaam dan vers fruit. Beter is dus om groente en fruit rauw, onbewerkt en bij voorkeur biologisch te eten.
Tarwegras brengt evenwicht
Tarwegras is een pure, levende voedingsbron. Het heeft de hoogste voedingsconcentratie van alle groente en fruit. Bovendien werkt tarwegras sterk alkaliserend (ontzurend): het ontgift je lichaam en brengt de zuur/basen-verhouding in evenwicht. Hierdoor wordt het afweersysteem versterkt en de stofwisseling en zuurstofcirculatie bevorderd. Eén shot per dag is voldoende om in je dagelijkse behoefte aan groente en fruit te voorzien.
Levende vs. synthetische voedingsbronnen
Tarwegras is een levende bron van voeding en energie, in tegenstelling tot synthetische bronnen zoals vitaminepillen en poeders. De laatste decennia wordt steeds meer duidelijk dat voedingssupplementen niet dezelfde voedingswaarde hebben als levende voeding. Dit wordt verklaard door de synergie-effect tussen de duizenden micronutriënten in levende voeding.
Vitamine C = Vitamine C?
Albert Szent-Gyorgyi, fysioloog en Nobelprijswinnaar voor de Geneeskunde, toonde al in de jaren ’30 aan dat natuurlijke vitamine C uit paprika’s een grotere genezende werking heeft dan synthetisch geproduceerde vitamine C, ook al is de hoeveelheid en chemische samenstelling exact gelijk. Deze ontdekking geeft aan dat geïsoleerde vitaminen in pillen minder effectief zijn dan een natuurlijke, gebalanceerde samenstelling van stoffen in levende voeding.
Moeder Natuur: de beste chemist ter wereld
We leven in een tijd waarin we meer medicijnen en voedingssupplementen dan ooit tot ons beschikking hebben. Tegelijkertijd nemen allerlei welvaartsziektes als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten explosief toe.
Het is nog niet zo lang geleden dat ieder mens op aarde slechts de producten uit de natuur tot zijn beschikking had. Hele volksstammen vertrouwden op groente, fruit, kruiden en andere natuurlijke bronnen voor voeding en genezing. Pas sinds enkele eeuwen proberen wetenschappers zelf op synthethische wijze medicijnen en supplementen te produceren. We moeten ons bewust worden hoe we onszelf en onze kinderen het best kunnen voeden en beschermen. Vertrouwen we op de farmaceutische industrie… of op Moeder Natuur?
Tarwegras en ouderdomskwalen
Veel mensen, waaronder artsen, beschouwen ouderdomskwalen of slijtageproblemen als onvermijdelijke gevolgen van het verouderingsproces. Voor hen horen vervelende aandoeningen als botontkalking, artrose, reuma, jicht, stofwisselingsproblemen en een slecht functionerend immuunsysteem ‘erbij’. De ziektes worden veelal behandeld met medicijnen die de symptomen bestrijden, maar de oorzaken van het probleem in stand houden of zelfs verergeren. Ouderdomskwalen en welvaartsziektes zijn vaak terug te leiden naar jarenlange voedingsdeficiënties, overmatige verzuring en ophoping van afvalstoffen.
Deficiëntie en vrije radicalen
Een chronisch tekort aan voedingsstoffen (voedingsdeficientië) belemmert het lichaam in zijn functioneren: het krijgt moeite om afvalstoffen te verwerken en de zuurgraad te herstellen. Vrije radicalen, die onder gunstige omstandigheden worden vernietigd door antioxidanten, kunnen zo schade aanrichten aan lichaamscellen. Hierdoor treden eerder dan noodzakelijk ouderdomsverschijnselen op. Ook tasten vrije radicalen het DNA in de celkern aan: een belangrijke oorzaak van storingen in celstofwisselingen die gemuteerde cellen (kanker) doen ontstaan.
Enzymen, de motors van het lichaam
Een belangrijk verschijnsel dat optreedt door veroudering is een verminderde aanmaak van enzymen. Enzymen zijn biokatalysatoren en zorgen voor de stofwisselingsprocessen. Als de natuurlijke aanmaak van enzymen stokt kan de spijsvertering verslechteren. Het gevolg is dat onverteerde afvalstoffen zich opstapelen en darmen en lever verstopt raken. Tekorten in enzymen kunnen aangevuld worden met enzymrijke voeding (groente en fruit).
Tarwegras vertraagt de gevolgen van veroudering
Het lichaam kan met voldoende voedingsstoffen de werking van schadelijke stoffen zelf neutraliseren. Een dieet met voldoende groente en fruit ligt hieraan ten grondslag. Tarwegras is een rijke bron van levende enzymen en antioxidanten. Een dagelijkse shot van 30ml als aanvulling op je dieet is ruim voldoende om het lichaam van de noodzakelijke voedingsstoffen te voorzien.
Zelf tarwegras kweken. Lees meer.....
Recepten met tarwegras
Een paar eenvoudige recepten met tarwegras
Apple/Carrot Delight
· 3 wortels
· 2 appels
· 30 ml tarwegrassap
Eventueel kun je een klein beetje gember toevoegen.
Cleanser Special
· 3 wortels
· ½ rode biet
· 2 stengels bleekselderij
· ½ citroen
· 30 ml tarwegrassap
Je kunt een klein handje peterselie of verse munt hieraan toevoegen naar smaak.
Tarwegrascocktail
· 30 ml tarwegrassap
· het sap van 1 citroen of limoen
· 180 ml mineraal water
Alfalfa – Tarwegras Drink
· 100 ml tarwegrassap
· 1 slakom alfalfa, geslowjuiced
Veggie Delight
· 3 stengels bleekselderij
· 2 grote wortels
· ½ rode biet
· 5 verse spinazie bladeren
· ½ kopje alfalfa kiemen
· ½ kopje peterselie
· 30 ml tarwegrassap
· water naar behoefte
Snijd de groenten in kleine stukken, zodat ze in de slowjuicer passen. Juice de groenten en leng het aan met water naar behoefte en smaak.
Applegrass
· 3 middelgrote appels
· 30 ml tarwegrassap
· water naar behoefte
Snijd de appels zodat ze door de slowjuicer passen. Juice het geheel en leng aan met water naar behoefte.
Simply Green
· 3 stengels bleekselderij
· 4 grote verse spinazie bladeren
· ½ kopje peterselie
· 30 ml tarwegrassap
· ¼ kopje water
Was de groenten, snijd ze zodat ze in de slowjuicer passen en juice. Leng de groentesap aan met water naar behoefte.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten