We gaan terug naar de bron, terug naar de natuur, terug naar jezelf...

Verandering van bewustzijn en zelfzorg, reiniging van lichaam en geest is de weg terug naar gezondheid. Als het lichaam en de geest weer optimaal functioneren zul je ontdekken dat een goede gezondheid werkelijk de grootste schat is. Laten we vandaag beginnen...

LAAT VOEDING UW MEDICIJN ZIJN EN MEDICIJN UW VOEDING (Hippocrates)

zaterdag 28 februari 2015

Tandpasta van baking soda

Tandpasta recept:

2 eetlepels biologische koudgeperste kokosolie (ik zelf vervang de kokosolie door olijfolie)
5 theelepels 
baking soda

1 theelepel zeezout
een paar druppels etherische pepermuntolie (groene munt)
Voor kinderen kan je de eo van sinaasappel gebruiken

Baking soda en tandglazuur
Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat, heeft vele goede eigenschappen als tandpasta. Het neutraliseert zuren (die gaatjes veroorzaken), het verwijdert tandplak, neemt geurtjes weg en vermindert tandvlees irritatie. Daarnaast bevat het geen giftige stoffen en is het veel goedkoper dan commerciele tandpasta’s.
Het is wel een feit dat baking soda een licht schurend effect heeft. Maar ook alle commerciele tandpasta’s hebben schuurmiddelen en de “whitening” tandpasta’s bevatten zelfs veel schuurmiddelen om zo dus het white-effect te bereiken.

Deze schurende ingrediënten in tandpasta’s zijn te herkennen aan de namen:
– Polyethyleen (PE)
– Polypropyleen (PP)
– Polyethyleen terephtalaat (PET)
– Polymethylmethacrylate (PMMA)
Uit 
wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het schurend effect van baking soda niet meer is dan dat van “normale” tandpasta’s!
Er zijn zelfs tandartsen die daarom adviseren om geheel geen tandpasta te gebruiken, maar enkel te poetsen met water, want het is het poetsen zelf dat je tanden schoonmaakt, niet het middel dat je op je tandenborstel gebruikt. Tandenpoetsen zonder tandpasta verwijdert zelfs meer tandplak dan poetsen met tandpasta! Net als bij “normale” tandpasta’s hangt bij baking soda of het slecht voor je tandglazuur is af van de hoeveelheid die je gebruikt en hoe je je tanden poetst.
Bij “normale” tandpasta wordt altijd geadviseerd om slechts de hoeveelheid van een erwtje te gebruiken en niet een hele streep tandpasta op je tandenborstel te doen. Bij baking soda dus ook slechts een paar korreltjes gebruiken en niet je hele tandenborstel in het potje soppen.
Tevens geldt altijd dat je je tanden lichtjes roterend dient te poetsen en dus niet te hard heen en weer moet schrobben.
Gebruik ook altijd een zachte tandenborstel, beter voor je tanden en je tandvlees.

Fluoride
Fluoride is helemaal niet zo goed voor je als beweerd wordt, want het is een gevaarlijk gif en lage niveaus kunnen al een schadelijk effect op de gezondheid hebben, in de vorm van tandbederf en osteoporose (botbreuken). Maar naast het negatieve effect op botten, heeft het ook invloed op de hersenen zoals het ontwikkelen van een lager IQ bij kinderen en inname tijdens de zwangerschap heeft een negatief effect op het ontwikkelen van de hersenen van de baby.
Teveel fluoride leidt tot fluorose, dit is tandverkleuring en is te zien aan witte vlekjes of streepjes op de tanden. Bij ernstige fluorose zijn de vlekjes bruin. Fluorose ontstaat doordat je kind teveel fluoride binnenkrijgt wanneer de tanden worden gevormd, dus tussen zes maanden en vijf jaar.
Het beste is gewoon om gaatjes te voorkomen door gezond te eten en weinig tot geen suiker te gebruiken.


Kokosolie heeft een heilzame werking voor je mondhygiëne, want het heeft een sterk remmende werking op de groei van de schadelijke bacteriën. Gebruik wel de koudgeperste kokosolie, dus die nog niet ontgeurd is en waar nog een kokossmaak aan zit, omdat deze onbewerkt is.
In de zomermaanden is de kokosolie zacht en goed smeerbaar. Maar in de wintermaanden is deze hard en zul je dus met je tandenborstel even goed in het potje moeten schrapen om er wat van op je tandenborstel te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten